Jubileum “Klokkenluidersgilde Wijk bij Duurstede” Hans Koning

Datum: 7 april 2025
Schrijver: Hans Koning

35 jaar geleden, op 22-2-1990, werd door wijlen Gert Keller het initiatief genomen tot het “in ere herstellen van het luiden van de kerkklokken bij speciale gelegenheden” en richtte daarvoor het klokkenluidersgilde op en de gemeente had alle vertrouwen in het verantwoord omgaan met de waardevolle historische klokken. De vier eeuwenoude klokken (1506/1515/1519/1717) worden sedertdien enige keren per jaar met handkracht geluid.

Aanleiding was dat sedert de restauratie in 1968 van de toren van de Grote Kerk (ook wel St. Jan) genoemd, waarbij ook 2 beschadigde klokken konden worden uitgenomen en gerepareerd (gelast) in Denemarken, behalve de “Maria” klok (1506) waarvan als enige klok het luid-touw doorloopt tot in het toegangs-portaal, er geen gebruik werd gemaakt van de overige 3 klokken, allen gehangen in een nieuwe markante eikenhouten klokkenstoel. Kerkklokken speelden vroeger ook in Wijk een heel belangrijke rol in het dagelijkse leven, ze bepaalden het ritme van het leven: openen/sluiten van de stadspoorten, aanvang markt, dreigende dijkdoorbraken, branden en zelfs bij executies – gelukkig is dit alles niet meer aan de orde.

Al 35 jaar bestaat dus het Wijkse Klokkenluidersgilde, deels bescheiden op de achtergrond maar op de vaste momenten luid aanwezig: Koningsdag met Oranjebitter na het luiden (vroeger Koninginnedag)/ 4 mei Dodenherdenking altijd indrukwekkend (in samenwerking met het Wijkse 4 mei comité)/ 5 mei Bevrijdingsdag/ daaraan toegevoegd landelijke momenten zoals bijzondere gebeurtenissen Koninklijk Huis waaraan wij volgens draaiboek deelnemen. Open Monumentendag wordt door het gilde geopend met “vol”gelui en daarna kunnen bezoekers van de toren volgens programma op momenten zelf ervaren hoe het luiden van de klokken aanvoelt. Voor jong en oud (en wij als begeleidende klokkenluiders) altijd een leuke belevenis. Op de luidzolder wordt op de “stille momenten” uitleg en achtergrondinformatie gegeven.

De groep bestaat momenteel uit ca. 10 gedreven vrijwilligers waarvan enkelen met tientallen “dienstjaren” en voelt zich bevoorrecht dit te mogen uitvoeren. Op eigen initiatief wordt er uiteraard nooit geluid, er is altijd toestemming van de burgemeester nodig (kerktorens blijven eigendom van de gemeente) en is er overleg met de Ned. Hervormde Kerk.

Wij hopen dat de doelstelling van Gert Keller “De oorspronkelijke klokken weer allen hoorbaar te maken” nog tot in lengte van jaren zal standhouden met het steeds weer fascinerende geluid.